Prima reacție a noului ministru al Justiției în cazul OUG 13. „Procurorul nu poate ancheta nici oportunitatea, nici legalitatea adoptării unui act de către Guvern”

Prima reacție a noului ministru al Justiției în cazul OUG 13. „Procurorul nu poate ancheta nici oportunitatea, nici legalitatea adoptării unui act de către Guvern
Publicat: 27/02/2017, 14:17

„Am pledat azi la CCR despre un principiu al statului de drept, despre separația puterilor, despre separația competențelor procurorului de competențele Guevrnului ca legiuitor delegat”, a susținut Tudorel Toader.

El a spus că o decizie favorabilă a CCR ar dezlega o problemă de principiu, care rezultă din separația puterilor, și anume cea legată de faptul că procurorul anchetează acte, respectiv fapte infracționale, și nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, constituționaliattea unui act.

„În concret, dacă Guvernul adoptă un act juridic, HG, OUG, ce-o fi, procurorul nu poate să ancheteze nici oportunitatea adoptării actului, nici legalitatea adoptării, nici constituționalitatea. De ce? Pentru că oportunitatea e cenzurată de Parlament, când aprobă, respinge, modifică Ordonanța, legalitatea e verificată de către judecătorul de contencios administrativ, iar constituționalitatea de către judecătorul constituțional”, a susținut Tudorel Toader.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, luni, că l-a reprezentat pe premierul Sorin Grindeanu, la solicitarea acestuia, în fața CCR, la ședința în care se judecă sesizarea înaintată de președintele Senatului privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA.

„A fost solicitarea primului-ministru de a-l reprezenta și, dacă vreți, mi s-a părut oarecum firească cererea domniei sale, având în vedere calitatea mea de ministru al Justiției și probabil dânsul a avut în vedere și experiențele mele de zece ani judecător la CCR”, a spus Tudorel Toader, după ce a părăsit ședința publică a CCR în care se judecă sesizarea lui Tăriceanu privind un posibil conflict Guvern-DNA, după ancheta privind Ordonanța 13 privind Codurile penale.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a sesizat CCR în 8 februarie, în vederea constatării existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte, și Ministerul Public, prin Direcția Națională Anticorupție, el susținând că anchetarea de către procurorii anticorupție a modului în care a fost elaborată OUG 13 este o încălcare a puterii executive de către puterea judecătorească.

„Conflictul juridic de natură constituțională pe care președintele Senatului îl aduce în atenția Curții Constituționale a României a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanțelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanță de urgență al Guvernului referitor la modificarea și completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituționale”, a anunțat Senatul, în 8 februarie, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 abordează o temă de politică penală a statului român, ori, măsurile de politică penală se află în competența exclusivă a Parlamentului și a Guvernului, alte autorități publice, inclusiv autoritatea judecătorească, pot exprima puncte de vedere în această materie, pot și trebuie să fie consultate, dar nu pot avea putere de interferență, de amestec discreționar, inclusiv de urmărire penală, nici a structurilor Parlamentului, nici a structurilor Guvernului, se menționează în sesizarea trimisă Curtea Constituțională a României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
La doar opt ani, Maria a plătit cu viaţa pentru o cratiţă. Unchiul, care i-a...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un kilogram de roșii românești zemoase, de la producătorii locali, în piață. S-au...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
ROMÂNIA, O FORȚĂ uriașă în Europa. Șansă fără precedent pentru ȚARA NOASTRĂ: Cu acestea se...
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat din nou o specie de broască fără...
×